Nordisk koncert m. Holbæk Sangkor, Holbæk Studiekor & Holbæk Symfoniorkester

Mandag den 2. maj kl. 20 Pris: 150kr. Studerende: 100kr.
02.05.2016

 

Forklædt Gud og anden nordisk musik Forklædt gud er en lyrisk suite fra 1940 af Lars-Erik Larsson, med tekst af Hjalmar Gullberg.

Det er nyromantisk musik, der regnes for et af de mest elskede værker i Sverige. Det er lige så populært i Sverige som Fynsk Forår af Carl Nielsen i Danmark. Teksten er baseret på en tragedie fra antik mytologi om guden Apollon. Det er Apollons far, Zeus, der har straffet Apollon, fordi han slog kykloperne ihjel. Apollon er dømt til at optræde forklædt som menneske, altså som foklædt gud, og i et år og tjene hos kong Admetos i Thessalien, i Euripides drama Alkestis. Alkestis er gift med Admetos, som hun elskede meget højt. Apollon blev så glad for Admetos' behandling af ham, at han lavede den aftale med skæbnegudinderne, at da Admetos nærmede sig livets slutning, kunne han undgå døden, hvis en anden ville dø i hans sted. Det ville Admetos’ egen dronning Alkestis, sikken tragedie.

Lars-Erik Larsson (1908-1986) er en af de betydeligste repræsentanter for nyere svensk musik. Han studerede hos Alban Berg, og har skrevet solokoncerter for fløjte, obo, klarinet, fagot, waldhorn, trompet, basun, violin, bratsch, cello, kontrabas og klaver. Han har skrevet balletter, 3 symfonier og en opera, Prinsessan av Cypern. Mange kendte skuespillere har haft rollen som recitator, og en af dem er Stina Ekblad, Kaj Holgers hustru i Krøniken. Under en opførelse af værket i Odense kom Stina Ekblads barnepige ind med hendes barn, som græd sine modige tårer. Koret stod klart, dirigenten og orkesteret var på plads, så Stina Ekblad tog barnet på armen, og begyndte at læse: Ej for de stærke i verden, men de svage. Ej for krigere men bønder, som har pløjet deres jordlod uden at klage, spiller en gud på fløjte. Det er en græsk saga... Med indledningen til Forklædt Gud faldt barnet til ro.

I opførelsen af Forklædt Gud er det ikke Stina Ekblad der står på scenen, men tre lokale, dygtige og erfarne ensembler. Det er Holbæk Symfoniorkester, Holbæk Sangkor og Holbæk Studiekor, i alt 35 orkestermusikere og 90 sangere. Desuden medvirker sopran Sara Swietlicki, baryton Daniel Waade og recitator Karsten Phillip. Dirigenter er Morten Føns-Sønderskov, Filip Barfod og Camilla Donovan.

Værket er en del af en koncert der har titlen Nordisk Koncert, idet der bliver spillet nordisk musik fra start til slut. Andre værker er af finske Jean Sibelius, danske Carl Nielsen og norske Knut Nystedt. Desuden opføres en række sange, heriblandt Niels W. Gades Morgensang fra Elverskud. Det bliver en fejende flot aften, eller to aftener, den første i KoncertKirken på Blågårds Plads på Nørrebro i København torsdag 28/4, og dernæst på Elværket i Holbæk mandag 2/5. Alle er hjerteligt velkomne.Feedback

Sidst opdateret

04.05.2016

Ansvarlig redaktør

Steffen Højager